NO CODE EXECUTION ALLOWED HERE
11 sep 2018

PISANJE RADNE BIOGRAFIJA: SAVETI I TRIKOVI

Da krenemo odmah direktno i bez lažnog umanjivanja značaja: pisanje radne biografije je zahtevan zadatak! Od vas se očekuje da u jedan dokument spakujete čitavu svoju karijeru, postignuća i veštine, i lepo ih izložite na jednoj kucanoj strani. Čak i korak dalje: ne sme da bude u pitanju samo dosadna kombinacija lista – liste škola koje ste pohađali, poslova koje ste radili, preduzeća u kojima ste radili. Umesto toga, treba da svoju karijeru i veštine predstavite tako da teče u smislenom sledu i logičnoj strukturi za potencijalne poslodavce.

Razmišljajte o tome ovako: poslodavac obično prođe kroz određeni broj biografija za svako upražnjeno radno mesto. Na svakoj biografiji se zadrži manje od jednog minuta i očekuje da na prvi pogled otkrije da li ste baš vi osoba koju traži.

Eurotranslate dream jobDa li ćete mu zapasti za oko? Istraživanja su pokazala da 75% kandidata za posao bude odbijeno samo na osnovu radne biografije. Sigurno ne želite da se ovo desi i vama, samo zbog par čestih grešaka koje se tako lako mogu ispraviti. Pristupite, zbog toga, pisanju (i prevođenju) svoje biografije ozbiljno, detaljno i organizovano kako biste povećali verovatnoću da budete pozvani na razgovor. Evo i nekoliko korisnih saveta:

 

 

  • Prilagodite radnu biografiju svakom novom konkursu. Naravno, nerealno je očekivati da ćete pisati potpuno novu biografiju za svaki oglas na koji se javljate, ali ako napravite jednu „tipsku“ biografiju, lako ćete je prilagođavati po malo za svaki posao, tako što ćete naglasiti određene detalje koji su relevantni za konkretnu poziciju. Važni detalji, jedinstveni za svaki posao za koji se javljate, treba da „iskaču“ sa stranice!
  • Pratite opis iz konkursa za posao. Detaljno prođite kroz opis i zahteve, pokušajte da čitate između redova, kao i da „ulovite“ način izražavanja i izraze koji se koriste. Svakako nećete kopirati sve od reči do reči, ali ako uspete da upotrebite ključne reči i sklopite opise tako da odgovaraju rečniku oglasa, bićete automatski jedan korak ispred u samom procesu.
  • U opisima svojih postignuća i uspeha trudite se da budete što konkretniji i da prikažete merljive vrednosti. Nemojte samo da nabrojite sve što ste postigli u obliku opštih izjava, već pokušajte da svakoj informaciji dodate konkretne cifre, mesta i datume. Na primer, umesto: „povećao saobraćaj na veb stranici“, napišite „povećao saobraćaj na veb stranici za 115%“ i time dodajte tvrdnji težinu i vrednost.
  • Koristite reči sa snažnim značenjem. Gde god možete, izbegavajte česte fraze, poput „vodio“ i „upravljao“, i pokušajte da ih zamenite rečima koje se više ističu i nose više značenja, na primer „optimizovao“ ili „konsolidovao“. Svakako treba da vodite računa da ne koristite reči za čije značenje i upotrebu niste 100% sigurni (pogotovo u prevodu na strani jezik!) – poslednje što želite je da zvučite kao neko ko se trudi, a nema veština da podrži svoj trud.
  • Nemojte da dajete previše ličnih informacija, niti previše informacija uopšte. Treba pronaći ravnotežu za svaki segment radne biografije: bez preterane sažetosti, tako da se izostave bitne informacije, ali i bez preterane opširnosti, sa previše nepotrebnih činjenica. Nemojte pisati detalje o plati na prethodnom radnom mestu, niti imena nadređenih. Nemojte navoditi poslove koje ste radili u srednjoj školi niti lične informacije. Neka svaki red teksta bude važan i relevantan!
  • Proverite pravopis. Gramatiku. Dva puta. Ne želite da ostavite loš utisak zbog par grešaka u kucanju ili redova teksta koji su „pobegli“. Greške u pravopisu i kucanju govore potencijalnom poslodavcu da ne obraćate pažnju na detalje. I… prođite ipak još jednom kroz tekst, za svaki slučaj.

 

Na kraju, možda ne treba da se traumirate pisanjem i prevođenjem radne biografije, već da ostavite stres profesionalcima: da li ste znali da dobra prevodilačka agencija može da bude rešenje vaših problema? Oni neće samo prevesti, već lokalizovati, srediti i formatirati vašu biografiju, a ako imate sreće da nađete agenciju koja je specijalizovana za sastavljanje radnih biografija – čist dobitak!